Shape the future of the web development

November 14, 2013,

A mai napot a Google kezdte egy keynote-tal. A szerény és visszafogott cím igazából Dart demót és promót takart.

We put closures from the beginning. (And it was not that hard).

A magam részéről még kissé szkeptikus vagyok. Vagy mondjuk úgy, hogy kivárásra játszom. A Google részéről teljesen logikus lépés házon belül nyelveket gyártani és azt használni, de hogy a világnak is ez-e a legjobb, azt nem tudom. Rossznak nem tűnt rossznak, sokat bizonygatták, hogy mennyire megy már minden IDE-ből, lehet debugolni, stb. Mondjuk a programfejlesztés nem csak ezekből áll, ha kinyitjuk a Javascript ajtót rögtön ránk ömlik a rengeteg megoldás: teszt framewörköktől kezdve, code quality eszközökig, build toolokig. Nyilván ehhez kell, hogy a Dart elérje a kritikus tömeget.

Untitled

Mindenesetre azt megtudtuk, hogy a Dart már körülbelül olyan gyors mint a js. (Ez a dartból fordított js-re vonatkozik. Dart VM egyelőre csak chromium dev buildben van, arra még egyelőre nem lehet építeni). Volt néhány demó is, ahol az adoptálók nagyon elégedetten nyilatkoztak a produktivitásról.

Untitled

Azért én még elviseltem volna némi technikai low-level összevetést, hogy jobban meggyőzzenek. Mert így mindig az a régi tweet motoszkál a fejemben, hogy szép és jó ez a sok 2js compiler, de nem lett volna egyszerűbb megtanulni rendesen a Javascript-et mindenkinek? Persze értem én, hogy itt VM szinten azért komolyabb kérdések vannak: az előadó 27 éve OOP-s nyelvek VM-jeit hegeszti, beleértve a hotspotot is, nyilvan ott az ördög a részletekben. Csak erre sajnos nem tért ki a keynote.

Discussion